Om Baisikeli Frijob

Hvad er Baisikeli Frijob

Baisikeli Frijob er et foreningsbaseret arbejdsfællesskab for hjemløse og udsatte borgere. 

Baisikeli Frijob forbedrer livskvaliteten blandt mennesker, der falder uden for alle andre beskæftigelsesinitiativer. Vi skaber en fleksibel arbejdsplads, hvor arbejdet er baseret på udsatte menneskers livsvilkår.

Arbejdet består i pleje cykler foran supermarkeder og butikker. Imens folk handler ind, kan frijobberen vaske og smøre cyklen og pumpe dæk, så cyklen er velplejet, når den kunden kommer retur. Vi er ikke et beskæftigelsesprojekt. Vi er reelt arbejde fra første dag. 

Hvordan startede det

Ideen til Baisikeli Frijob opstod da Baisikeli gennem flere omgange har haft helt- eller delvist hjemløse til at hjælpe med de daglige gøremål i vores butikker. De hjemløse, vi har arbejdet med i Baisikeli, har følt sig rodløse og har fundet et anker i arbejdet hos Baisikeli. Disse erfaringer inspirerede os til at udvikle programmet. Den konkrete ide med at have et mobilt cykelværksted opstod i Mozambique, hvor Baisikeli driver en cykelmekanikeruddannelse målrettet ressourcesvage unge. Her opstod ideen om at tilbyde at leje en ladcykel med værksted og reservedele til de unge der ikke kunne fastansættes i virksomheden efter uddannelsesforløbet.  

Sådan hænger økonomien sammen

Når en frijobber starter hos Baisikeli udbetales der 100 kr i timen under hele oplæringsforløbet. Oplæringen løber typisk over 10 vagter, hvor frijobberen i arbejder sammen med en af vores uddannede medarbejdere. Efter et par vagter tilbydes andre, rutinerede frijobere at stå for den resterende oplæring. Når oplæringen er afsluttet er man certificeret Baisikeli Frijobber. Herefter er man en slags selvstændig erhversdrivende og kan tilbyde at pleje cykler på udvalgte lokationer i byen. Det koster 200 kr. i leje af den mobile cykelplejestation, hvor der medfølger plejemidler, kaffe og rent arbejdstøj. Hvis to frijobbere kører ud sammen, koster det naturligvis kun 100 kr. per person. Herefter er al indtjening egen fortjeneste.  Indtægten fra cykellejen bruges bl.a. til indkøb af værktøj, plejemidler og nye ladcykler der kan ombygges til mobile cykelplejestationer. 

Vores værdier

Vi tror på, at det er de små forandringer i hverdagen, der på sigt skaber varige forandringer i livet. Vi har opstillet en række værdier, som vi tager med i vores daglige arbejde. 

Fællesskabet frem for alt

Et ligeværdigt samvær med andre giver glæde og styrke i hverdagen og håb for fremtiden. 

Vi vil være uafhængige af andre

Vi stræber mod at blive økonomisk selvkørende. Det er slutmålet for både frijobere og os som forening.  

Vi lægger en ære i vores arbejde

Når kunder køber en cykelpleje, er det os der hjælper dem og ikke omvendt. Derfor udfører vi et ordentlig stykke arbejde hver gang. 

Alle kan lære

Vi opbygger viden gennem vores arbejde. Vi lærer med fingrene.   

Alle har noget at  bidrage med

Vi tror på hele mennesker og et værdigt arbejdsliv. Alle har noget at bidrage med, hvis vi skaber de rette rammer

Vil du være med? 

Har du lyst til at være en aktiv del af Baisikeli Frijob? Vi leder efter frivillige, der kan hjælpe med at oplære nye frijobbere. Har du særligt kendskab til arbejdet med udsatte og vil dele din viden med os på området, så hører vi gerne fra dig. Har du noget helt tredje på hjerte, er du naturligvis også velkommen til at hjælpe os.

Kontakt

Baisikeli Frijob 

Ingerslevsgade 103

henrik@baisikeli.dk

tlf +4526176642

Samarbejdspartnere 

Baisikeli Frijob er et partnerskab mellem Mændenes Hjem og cykelbutikken

Baisikeli. Mændenes Hjem står for den socialfaglige indsats og

Baisikeli for den cykelfaglige indsats. 

Omtale

Vi får løbende omtale i diverse medier. Vi har her samlet et udpluk: 

Zetland artikkel om gode ideer opstået under Corona 

A4 Arbejdsliv om at have ansatte stofbrugere 

Debatindlæg i JP

Sponsorer

Vores mål er at være 100% selvfinansierende i løbet af fire år. Der er ingen tvivl om, at vores sponsorer er med til at gøre dette muligt. Uden dem var der ikke noget Baisikeli Frijob i dag. Af hjertet tak for jeres støtte. 

Vi har i opstarten fået støtte af en række fonde. Jeres bidrag har helt konkret betydet at vi kunne indkøbe flere ladcykler, og tage flere frijobbere i oplæring. Men jeres positive tilbagemeldinger har også givet os energi til at fortsætte, også når det var svært. Vi sender en særlig tak til: 

Lauritzen Fonden

Hoffmann & Husmanns Fond

Asta & Juul. P. Justesens Fond

Den Sociale Udviklingsfond